Ik hoop dat deze blog je verder helpt.
Toch hulp nodig? Ons team staat voor je klaar, klik hier.

Marketing video’s in B2B-marketing

Ik hoop dat deze blog je verder helpt.
Toch hulp nodig? Ons team staat voor je klaar, klik hier.

Marketing video’s in B2B-marketing

Marketing video’s hebben een enorme impact gehad op het marketinglandschap. Nog nooit eerder konden we onze prospects op zo’n betrokken manier bereiken. Er is op dit moment dan ook geen betere manier beschikbaar om informatie over te brengen. De combinatie van audio, tekst, én bewegend beeld is tot nu toe ongeëvenaard in het doelgericht overbrengen van informatie. Sinds 2018 is het bovendien mogelijk om met video’s te adverteren op LinkedIn. Deze update heeft het LinkedIn marketinglandschap erg veranderd. Het was namelijk nog nooit zo gemakkelijk om prospects te betrekken bij de advertenties.

Verschillende soorten marketing video’s

Er zijn tal van verschillende soorten marketing video’s. Je bent in een video immers heel vrij wat betreft de invulling. Je kunt video’s dan ook in iedere fase van de customer journey gebruiken; Of je nu nieuwe klanten binnenhaalt door video’s te gebruiken, of jouw huidige klanten tevreden houdt door middel van een update-video over jouw product of service. Ik ga niet iedere subcategorie behandelen, want dan wordt dit een boekwerk waarin je het overzicht gemakkelijk verliest. In plaats daarvan deel ik deze blog op in twee verschillende onderdelen: video’s in de awareness-fase en video’s in de consideration-fase. Deze twee fases van de customer journey zijn voor marketeers namelijk het meest interessant. In de awareness-fase trek je de aandacht en in de consideration-fase informeer je jouw doelgroep over je product of service.

Zelf maken of uitbesteden?

Video’s hebben niet alleen enorme voordelen. Het is een flinke uitdaging om zelf een goede marketing video te maken, zeker als je hier nog geen ervaring mee hebt. Uitbesteden kan dan een goede optie zijn. Er zijn een heleboel bedrijven die jou kunnen helpen bij het maken van een sterke marketing video. Dit heeft echter als nadeel dat het best een grote investering is. De gemiddelde prijs voor het compleet uitbesteden van een marketing video is lastig te bepalen, maar ga er gerust van uit dat je voor een kwalitatieve video van een minuut een paar duizend euro betaalt. Wanneer je op zoek bent naar een uitgebreide bedrijfsfilm, kun je maar liefst €15.000,- of meer kwijt zijn.

Gelukkig kun je ook zelf een heleboel doen om een goede marketing video te maken. Door van tevoren een concreet plan te maken, kun je namelijk een hoop vertraging en ongewenste kosten voorkomen. Wanneer je een duidelijk script, storyboard, en visuele vormgeving hebt vastgesteld, ben je al een heel eind op weg. In het volgende hoofdstuk laat ik je zien hoe je zonder talent of ervaring in visuele vormgeving toch een concept kunt ontwikkelen waar animatoren binnen no-time een leuke video van kunnen maken.

Animeren uitbesteden

Animatoren kosten tegenwoordig stukken minder dan een aantal jaar geleden. Hetzelfde geldt ook voor voice-over artiesten. Online zijn de opties dan ook eindeloos. Op websites als Fiverr of UpWork vind je bijvoorbeeld creatives die jou kunnen helpen bij het realiseren van jouw idee. Wanneer je een duidelijk concept hebt opgesteld, kun je hiermee in een relatief korte tijd met een klein budget een mooie marketing video maken. Wil je liever aan de slag met een professioneel videobureau dat dit proces uit handen neemt? Dan raad ik je vooralsnog aan om deze stappen te volgen en een zo concreet mogelijk idee te presenteren aan degene met wie je van plan bent samen te werken. Uiteindelijk ben jij degene met de kennis; de animatoren moeten het alleen nog visualiseren.

Marketing videos in de awareness-fase

De awareness-fase is ideaal voor het gebruik van video’s. In een video kun je namelijk veel informatie in één keer overbrengen op jouw doelgroep. Verder roept een video automatisch ook meer gevoel op dan een afbeelding. Je maakt dangebruik van een voice-over en geeftde kijkers een soort kijkje achter de schermen van jouw bedrijf. Het is de ideale manier om een goede en verbindende eerste indruk achter te laten op jouw doelgroep.

Je kunt bovendien allerlei kanten op bij het maken van een marketing video voor de awareness fase. Ik adviseer om je te focussen op de kernactiviteiten van jouw bedrijf: wat los je precies op voor jouw doelgroep? Kies een probleem dat jij oplost voor jouw huidige klanten en bekijk wat jouw oplossing uniek maakt. Wat maakt jou anders dan de concurrentie?

1. Intro

Een goede start van een marketing video trekt meteen de aandacht, iets wat bijvoorbeeld op LinkedIn extra belangrijk is. Het platform meldt op haar eigen website dat de eerste 10 seconden van video-ads het best worden bekeken. Call-outs zijn hiervoor uitermate geschikt. Het aanspreken van jouw doelgroep bij de functietitel zorgt ervoor dat je meteen de aandacht hebt van de juiste mensen. Vervolg jouw script met een aantal van jouw belangrijkste USP’s. Zo weet de doelgroep meteen dat de video voor hen bedoeld is en dat er waarde te behalen valt.

Voorbeeld:
“Hey IT-medewerker, wil jij uit het breedste aanbod aan software kunnen kiezen en door de beste IT-experts worden geadviseerd?”

Dit trekt enorm de aandacht onder (in dit geval) IT-medewerkers want ze worden immers direct aangesproken. Ook is het meteen duidelijk wat jij voor hen kunt betekenen.

2. Inhoud

Behalve dat je de voordelen moet opnoemen, is het van groot belang om in de introductievideo urgentie te creëren bij de doelgroep. Urgentie creëren klinkt misschien vreemd, maar het kan jouw doelgroep daadwerkelijk helpen! Door een probleem te noemen dat jij voor jouw doelgroep kunt oplossen, wijs je prospects erop dat ze hun business beter kunnen runnen. De problemen waar ze tegenaan lopen, kunnen vervolgens worden opgelost.

Voorbeeld:
Hey IT-medewerker, wil jij kunnen kiezen uit het breedste aanbod aan software en geadviseerd worden door de allerbeste IT-experts? Kijk dan op IT-bedrijf.nl! Een outdated IT-afdeling zorgt wel eens voor chaos op de werkvloer. Wij van IT-bedrijf.nl staan altijd voor je klaar en helpen je meteen wanneer er iets mis is. In het complexe IT-landschap wil je dat jouw bedrijf altijd de beste software heeft. Zo ben je je concurrenten altijd net een stapje voor! Bij IT-bedrijf.nl word jij op het gebied van soft- en hardware geadviseerd door onze experts, die voor jou de beste oplossing zoeken.

Marketing video’s zijn een uitstekend middel om te werken aan de emotionele connectie die potentiële klanten met jouw bedrijf opbouwen. Het overbrengen van emotie gaat nu eenmaal gemakkelijker wanneer we iemand zien en horen spreken. In de awareness-fase is de eerste indruk het belangrijkste onderdeel. Hier wordt de basis gelegd voor de connectie, die een prospect met jouw bedrijf zal gaan hebben.

Zorg er bovendien voor dat er in de marketing video duidelijk naar voren komt dat jij met passie aan het ondernemen bent. Wat jouw product of service ook is, uiteindelijk wil je jouw doelgroep helpen. Dat mag (lees moet) je de doelgroep laten weten. Wees daarom niet bang om de marketing video ook leuk te maken. Ondanks dat LinkedIn een zakelijk platform is, mag er best iets te lachen vallen. Dat is immers wel waar mensen blijven hangen en wat ze ook onthouden. Probeer daarom een manier te vinden om waardevolle informatie bij de doelgroep te promoten die op een leuke manier blijft hangen!

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, maar je ziet hoe het principe werkt: door het probleem te noemen en meteen daarna jouw oplossing aan te bieden, heeft de doelgroep onmiddellijk alle waardevolle informatie die jij wilt overbrengen. Terwijl dit nog geen minuut van hun tijd kost, heeft de doelgroep nu meteen een compleet beeld van hoe jij hen kunt helpen.

3. CTA

De CTA is in de awareness-fase het minst belangrijk. Dat betekent echter niet dat je er geen moet gebruiken. Je wilt zo breed mogelijk inspelen op de wensen van jouw doelgroep, maak daarom heel duidelijk wat de volgende stap is voor doelgroepleden met interesse.

Voorbeeld:
Hey IT-medewerker, wil jij kunnen kiezen uit het breedste aanbod aan software en geadviseerd worden door de allerbeste IT-experts? Kijk dan op IT-bedrijf.nl! Een outdated IT-afdeling zorgt wel eens voor chaos op de werkvloer. Wij van IT-bedrijf.nl staan altijd voor je klaar en helpen je direct wanneer er iets mis is. In het complexe IT-landschap wil je dat jouw bedrijf altijd de beste software heeft. Zo ben je concurrenten altijd net een stapje voor! Bij IT-bedrijf.nl word jij op het gebied van soft- en hardware geadviseerd door onze experts, die voor jou de beste oplossing zoeken.
Kom eens langs of bekijk nu onze website. (Contactgegevens in beeld.)

In dit voorbeeld bied je de doelgroep verschillende opties aan om met jou in contact te komen. Doordat je een fysieke optie én een virtuele optie aanbiedt, kunnen de doelgroepleden zelf bepalen hoe hoog de nood is en welke optie ze willen gebruiken om met jou in contact te komen.

Marketing video’s in de consideration-fase

In de volgende fase van de customer journey is het de bedoeling dat je jouw doelgroep gaat informeren over specifieke oplossingen die jij voor hen kunt realiseren. Waar je in de awareness-fase focust op jouw algemene functie als bedrijf, is het in de consideration-fase belangrijk om concrete informatie aan te bieden. Tijdens deze fase kun je jouw marketing video ook voor meerdere doeleinden gebruiken, zoals leadgeneratie. Zo kun je bijvoorbeeld een webinar of demo over een branche-specifiek probleem promoten in jouw marketing video, waar prospects zich via de CTA-knop voor kunnen inschrijven.

Je kunt ook kiezen voor een klassieke whitepaper of two-pager over een probleem waar jouw doelgroep mee worstelt. Hierdoor kun je prospects converteren tot leads en ze kennis laten maken met het sales team. Met deze werkwijze bied je de doelgroep waarde aan waarmee ze hun business kunnen verbeteren terwijl je tegelijkertijd een mogelijkheid hebt om jouw prospect in persoonlijk contact te brengen met jouw sales personen.

1. Intro

De intro van de video moet de aandacht van beslissingsmakers weten te vangen. Aanspreken bij een functietitel kan goed werken, maar heeft ook zijn nadelen. De kans dat een deel van jouw doelgroep – die wél beslissingsmaker is – afhaakt doordat ze niet met de correcte functietitel worden aangesproken, wordt groter naarmate de beslissingsbevoegdheid van jouw prospects stijgt. Een senior marketing manager met hoge beslissingsbevoegdheid zal zich niet aangesproken voelen wanneer jouw marketing video start met een andere functietitel. Het is daarom verstandig om het wat breder in te steken door jouw video te starten met een pijnpunt van jouw doelgroep.

Voorbeeld:
Worden jouw leads niet correct opgevolgd? Het is vast frustrerend als het acquisitieproces niet optimaal verloopt.

Je schetst hier een probleem dat voor veel B2B-beslissingsmakers in de marketing/sales hoek behoorlijk relevant is. Hierdoor heb je meteen de aandacht van marketeers wiens leads niet correct worden opgevolgd.

2. Inhoud

Nadat je de aandacht hebt gevangen met de probleemstelling, is het zaak dat je snel tot de conclusie van jouw verhaal komt. Vaak geldt de regel: Hoe hoger de beslissingsbevoegdheid van de prospect, hoe drukker ze het hebben. Je hebt dus weinig tijd om met bijvoorbeeld leuke anekdotische voorbeelden te komen. Je moet dus snel tot je punt komen, namelijk de oplossing. Probeer deze twee onderdelen altijd in de eerste 10/15 seconden van de video terug te laten komen. Die worden het best bekeken. In de eerste 15 seconden wil je dus het liefst deze volgorde aanhouden: probleemstelling, oplossing + evt. beschrijving. 

Voorbeeld:
Worden jouw leads niet correct opgevolgd? Het is vast frustrerend als het acquisitieproces niet optimaal verloopt. Met ons revolutionaire CRM-systeem kun je gemakkelijk pipelines creëren voor al jouw prospects. Zo verlies je nooit het overzicht en kan je jouw acquisitie naar een nieuw niveau tillen.

Dit voorbeeld geeft je in een hele korte tijd een concrete oplossing voor een concreet probleem. In de awareness-fase wil je vooral dat de doelgroep bekend wordt met jouw bedrijf. In de consideration-fase is het zaak om een concrete oplossing aan te bieden voor een probleem van jouw doelgroep. De prospects die zich in deze fase van de customer journey bevinden, zijn – als het goed is – op zoek naar een oplossing en willen deze het liefst zo snel mogelijk implementeren.

3. CTA

De CTA is in de consideration-fase veel belangrijker dan in de awareness-fase. Waar je in de awareness-fase de opties het liefst zo breed mogelijk houdt, wil je in de consideration-fase een duidelijke vervolgstap aanbieden.

Voorbeeld:
“Worden jouw leads niet correct opgevolgd? Het is vast frustrerend als het acquisitieproces niet optimaal verloopt. Met ons revolutionaire CRM-systeem kun je gemakkelijk pipelines creëren voor al jouw prospects. Zo verlies je nooit het overzicht en kan je jouw acquisitie naar een nieuw niveau tillen.
Benieuwd wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Plan een gratis demo in bij een van onze accountmanagers of meld je aan via: (contactgegevens) 

In dit voorbeeld heb ik ervoor gekozen om de CTA te humanizen’. Oftewel: mensen toe te voegen in de CTA. Dit heb ik gedaan door de accountmanagers te noemen. Je kunt ook een knop maken in jouw video met bijvoorbeeld het LinkedIn-profiel van deze accountmanagers. Hierdoor kunnen prospects zien met wie ze in contact zullen gaan komen. Dit wekt vertrouwen en geeft de prospects het gevoel dat er op persoonlijk niveau wordt meegedacht.

Visualisatie van je marketing video

Nu je een idee hebt over waar jouw marketing video over moet gaan, kun je gaan bepalen hoe je wilt dat jouw video eruit moet komen te zien. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de middelen die jij tot je beschikking hebt. Wanneer je beschikt over de juiste middelen, kun je ervoor kiezen om zelf een video op te nemen. Let wel op! Dit is namelijk een groot project, ook al duurt de video maar een minuut of minder. Het verzorgen van het juiste licht, geluid, voice-over/presentator, en setting is maar een kleine greep uit de dingen waar je je mee bezig moet gaan houden. Heb je hiervoor de mogelijkheid? Dan is het een ontzettend leerzaam project. Wanneer je het een keer gedaan hebt, zal het iedere keer minder moeite worden en zal de kwaliteit ongetwijfeld stijgen!

Heb je geen middelen om een marketing video te maken? Dan zijn er nog steeds een heleboel opties beschikbaar. Zoals ik onder het kopje ‘Maken of uitbesteden?’ al naar voren liet komen: online zijn er op websites als Fiverr en UpWork een enorme hoeveelheid creatives beschikbaar die jou kunnen helpen, waaronder animatoren en voice-over artiesten. Deze variëren enorm in prijs en kwaliteit. Door goed te zoeken kun je in contact komen met creatives die bij jouw wensen én budget passen! Omdat dit losse creatives zijn wiens diensten jij inhuurt, is het ontzettend belangrijk om een duidelijk en solide concept te presenteren zodat je ook een duidelijk en solide eindproduct terugkrijgt.

Storyboard voor je marketing video

We hebben het maken van een script besproken, nu gaan we kijken naar storyboards. Wat zie jij voor je bij de marketing video? Hier hoef je gelukkig geen ervaren creative voor te zijn. Gebruik je fantasie, en natuurlijk ook de nodige tools! Je kunt natuurlijk beginnen met een potlood en papier, maar uiteindelijk wil je jouw concept(en) duidelijk kunnen communiceren naar jouw animator. Er is een breed scala aan gratis storyboard-tools beschikbaar online. Deze zijn helemaal niet ingewikkeld in gebruik en maken het makkelijk om jouw ideeën te visualiseren op een overzichtelijke manier.

Een handige tip: houd het simpel! Uit ervaring weet ik dat het gemakkelijk is om in allerlei ingewikkelde metaforen te denken bij het maken van een video. Dit kan heel goed werken, maar je raakt er ook gemakkelijk de draad van kwijt. Wanneer je een bedrijf inhuurt dat nauwsluitend met je samen gaat werken, kan je het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Dan denken er professionals op persoonlijk niveau met je mee. Wanneer je met een animator werkt die je online inhuurt, is het zaak om het kort en krachtig te houden.

Voorbeeld: Miro is een handige gratis online applicatie waarmee je storyboards kan maken en exporteren.

Best practices LinkedIn video ads

Je hebt nu alle kennis om aan de slag te gaan met marketing video’s op LinkedIn. Wanneer je begint met adverteren, merk je dat kleine aanpassingen grote verschillen kunnen maken, zo ook bij video ads op LinkedIn. In dit laatste hoofdstuk behandel ik kort drie belangrijke tips die in onze campagnes het verschil maakten tussen goed en super.

Gebruik een thumbnail

LinkedIn genereert automatisch een thumbnail voor video-advertenties. Dit is het eerste beeld uit de video en is vaak zwart. Het is niet meteen een aantrekkelijk beeld wanneer jouw video op die manier voorbij komt op de feed van jouw doelgroep. Gelukkig kun je zelf een thumbnail instellen. In onze eigen campagnes zien we een stijging van 10-20% in click-through rate (CTR) en maar liefst 20-30% in view-through rate bij het gebruik van een thumbnail.

Gebruik ondertitels

Video-ads op LinkedIn zijn standaard gedempt. Jouw call-out wordt dus in eerste instantie niet gehoord als de prospect de video ziet. Zorg er daarom voor dat je ondertitels gebruikt! Hierdoor krijgen prospects, ondanks dat de video gedempt is, de juiste informatie mee.

Gebruik het 1:1 formaat

Het is het beste om zo breed mogelijk in te spelen op de wensen van jouw doelgroep. Kies daarom het afbeeldingsformaat dat er zowel op desktop als mobiel goed uit ziet. Hiermee sluit je niemand uit en hou je jouw opties breed.

Benieuwd naar de prestaties van jouw advertenties? Lees hier alles over benchmarks voor advertenties op LinkedIn.

Conclusie

Marketing video’s op LinkedIn zijn een belangrijk stuk gereedschap in de toolkit van iedere B2B-marketeer. Het is dé manier om jouw doelgroep te bereiken op de meest engaging manier die er is op dit moment. Het maken van een goede marketing video kan een dure en tijdrovende bezigheid zijn, maar dat hoeft niet altijd. Je kunt tegenwoordig ook zonder enorme budgetten een goede marketing video maken die jouw bedrijf ontzettend zal helpen in branding en klantacquisitie. Hiervoor is het wel zaak om ervoor te zorgen dat je een zeer duidelijk concept in je hoofd hebt van wat jij wilt laten zien en vertellen.

Heb jij vragen over hoe jij een goede marketing video maakt? Of ben je op zoek naar B2B-marketingadvies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, dan denken we graag met je mee over het vinden van de ideale oplossing voor jouw bedrijf. 

Prime Marketing logo Contact

LinkedIn

info@primemarketing.nl

 

Over Prime Marketing

Bij Prime Marketing combineren we expertise, innovatie en een persoonlijke benadering om jouw B2B-marketing naar een hoger niveau te tillen. Ontdek hoe onze unieke aanpak, klantgerichtheid, en jarenlange ervaring in LinkedIn-adverteren jouw bedrijf kunnen transformeren.

LinkedIn Ads
benchmarks

Ontdek hoe wij op alle benchmarks bovengemiddeld presteren.

B2B-MARKETING OP MAAT

WHITEPAPER

LinkedIn Ads Benchmarks.